معرفی تجهیزات آتش نشانی
- سیستمهای اعلام و اطفا حریق
سیستم های اعلام و اطفا حریق به عنوان مهم ترین تجهیزات آتش نشانی سیستمهایی هستند که در تمام ساختمان تعبیه شده اند. این سیستمها دارای دو بخش هستند، اول تشخیص اینکه آتش سوزی آغاز شده است و دوم قسمتی است که آتش را کنترل می کند و در صورت امکان آن را خاموش میکند.
- اسپرینکلر
اسپرینکلر ها آبپاش هایی هستند در نقاط مختلف جا سازی شده اند تا در زمان آتش سوزی شروع به مهار کردن آتش کنند. عملکرد این سیستم بر پایه فشار آب یا ماده اطفا کننده است.
این سیستم در زمان وجود حریق فعال می شود و به صورت بارانی آب را به بیرون می پاشد.
- دتکتور یا تشخیص دهنده
این سیستم در زمان وقوع آتش سوزی با دادن آلارم ساکنین را مطلع می کند تا از محل خارج شوند و به صورت خودکار با سازمان آتش نشانی تماس برقرار می کنند. در انواع پیشرفته آن نیز توانایی قطع آب و برق دارد.
- توپ یا گوی ضد حریق
این وسیله برای زمانهایی که افراد میخواهند راهی به بیرون از محل حادثه پیدا کنند کاربرد زیادی دارد. زمانی که گوی ضد حریق را به داخل آتش سوزی بیندازید، از هم باز شده و ماده اطفا درون آن خارج میشود به این ترتیب میتواند تا شعاع خوبی آتش را مهار کند. از این گویها برای اطفا حریقهای کلاس A، B، C و E استفاده میشود. وزن کم آن باعث شده است که همه افراد بتوانند در زمان نیاز، به راحتی آن را به درون آتش پرتاب کنند.
- کپسولهای آتش نشانی
توصیه میشود که همیشه یک کپسول آتش نشانی داشته باشیم، گاهی آتش سوزیهای کوچک که به راحتی قابل مهار هستند به دلیل نبود چنین وسیله اولیهای به فجایع بزرگی تبدیل می شوند.
کپسول آتش نشانی به عنوان اولین تجهیزات آتش نشانی محسوب می شوند و از نظر محتویات در ۵ نوع مختلف تولید میشود؛ آب، پودر، کف، گاز و مواد هالوژنه. شما باید در هنگام خرید مشخص کنید که برای چه مکانی میخواهید از کپسول استفاده کنید. برای مثال در مکانهایی که احتمال آتش سوزی با جرقه برق وجود دارد، نباید از آب استفاده شود.
- فایر باکس یا جعبه آتش نشانی
پس از کپسول آتش نشانی، فایر باکس یکی دیگر از تجهیزات آتش نشانی اولیه است. این وسیله یک جعبه دیواری است که قرقره و شلنگ آتش نشانی در آن قرار دارد. این وسیله هم برای آتشهایی که به تازگی شروع شدهاند اما بزرگتر از میزانی هستند که با کپسول کنترل شوند استفاده میشود.
- لباس ضد حریق
آتش نشان باید لباسی ضد حریق بپوشد تا بدن او تا حد امکان از خطر سوختن در امان باشد. روی این لباسها از نوارهای شب رنگ استفاده شده است که برای دیده شدن در تاریکی و شب طراحی شده است.
- پوشاندن صورت با ماسک و استفاده از کپسول اکسیژن
یکی از مهم ترین تجهیزات آتش نشانی ماسک و کپسول اکسیژن می باشد چون یکی ازخطراتی که برای آتش نشان ها وجود دارد استشمام دود است به همین دلیل آتش نشان باید ماسک ایمنی و کپسول اکسیژن همراه داشته باشد تا هم از ریه های خود محافظت کند و هم با کپسول اکسیژن به افرادی که در حریق مانده اند کمک کند.
- عینک ایمنی
چشمها اعضای بسیار حساسی هستند. آتش نشانان برای اینکه از ناحیه چشم دچار مشکل نشوند، باید از عینکهای ایمنی مخصوص استفاده کنند. این عینکها دارای انواع مختلفی دارد و هدف استفاده از آنها جلوگیری از آسیب چشم در برابر دود و آتش و کمک به دید بهتر است.
- دستکش ایمنی ضد حریق
آتش نشانان اغلب نیاز دارند تا اجسامی را جابه جا کنند یا دستهای خود را جلوتر از بدن قرار دهند، به همین دلیل امکان سوختگیهای شدید برای آنها وجود دارد. دستکشهای ضد حریق از چنین آسیب هایی جلوگیری میکند.
- کلاه ایمنی
کلاه ایمنی مورد دیگری از لوازم آتش نشانی است. آتش سوزی باعث میشود دیوارها و سقف ساختمان سست شود یا اجسام دیگر به دلیل سوختگی فرو بریزد. کلاه ایمنی میتواند تا حد زیادی جلوی آسیب به سر را به دلیل برخورد اشیای سنگین بگیرد.
- کفش ضد حریق و ضد آب
کفشهای معمولی در مجاورت مواد شیمیایی و آب زیاد، دچار خرابی میشوند بنابراین آتش نشانان باید از کفشهای مخصوص استفاده کنند که در عین ضد حریق بودن، در برابر آب و مواد شیمیایی خاموش کننده مقاوم باشد.
- تجهیزات کار در ارتفاع
اگر آتش سوزی در طبقات بالا یک ساختمان صورت بگیرد در این زمان باید آتش نشان با استفاده از تجهیزاتی مانند نردبانهای مخصوص یا طنابها و قلابهای تخصصی از بیرون برای نجات ساکنین و اطفا حریق اقدام کند. هارنس یکی از مهمترین تجهیزات کار در ارتفاع است. این وسیله شامل طنابهای پوشیدنی است که به یک قرقره متصل است و به راحتی میتواند آتش نشان را بالا ببرد و مصدوم را همراه او پایین بیاورد.
- محافظ ایمنی گوش
در عملیات های امدادی زمانی که برای رهایی دادن مصدوم از شرایط سخت یا حتی وارد شدن آتش نشان به محل نیاز به بریدن فلز یا کارهای این چنین پر سر و صدا باشد، باید از محافظ ایمنی گوش استفاده کنند. این محافظها صداهای مزاحم را به حداقل میرساند و طوری طراحی شدهاند که به کلاه ایمنی وصل شوند. کلاه های ایمنی نیز بست هایی برای نصب محافظ ایمنی گوش دارند.