کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسول آتش نشانی نوعی استوانه فلزی است که داخل آن مجموعهای از گازها، آب یا پودر می باشد که یکی از اولین ابزار خاموش کردن آتش می باشد که به صورت دستی عمل می کند.
ترکیبات موجود در کپسول آتش نشانی بستگی به نوع آتش احتمالی دارد و باتوجه به نوع آتش، ترکیبات مختلفی درون کپسول پر میشود. این ترکیبات میتواند شامل آب، پودرگاز و گاز دی اکسید کربن باشد که با پاشش آن بر روی آتش باعث خاموش شدن آن می شود.
تاریخچه کپسول آتش نشانی
در گذشته، در هنگام بروز حریق از سطل های شنی یا سطل آب برای خاموش کردن حریق استفاده میشد. از اولین تلاش ها انسان برای ساخت کپسول آتش نشانی میتوان به 200 سال قبل از میلاد مسیح اشاره کرد که مخترعی به نام تسیبیوس پمپی اختراع کرد که میتوانست آب را از طریق فشار هوا به سمت آتش پرتاب کند.
اولین کپسول آتش نشانی به شکل امروزی در سال 1819 با مواد شیمیایی توسط “کاپیتان جورج ویلیام مانبی” اختراع شد که شامل یک سیلندر مسی بود که داخل آن از خاکستر کربنات پتاسیم و هوای فشرده پر شده بود.
ساختار کلی کپسول های آتش نشانی
کپسول های آتشنشانی دارای یک مخزن و یک لوله می باشند که یک شیر فنری رابط بین لوله و مخزن قرار دارد که دهانه خروجی را مسدود کرده است. در بالای سیلندر کپسول آتشنشانی، سیلندر دیگری وجود دارد که با دی اکسید کربن فشرده، پر شده است و یک شیر جلوی خروج و انتشار آن را می گیرد.
کپسول ها با اندازه ها و ابعاد مختلفی ساخته می شود و بسته به نوع آتش، درون هر یک از آنها با مواد مختلفی پر می شود و هر یک دارای وزن متفاوتی می باشد که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم.
وزن کپسول های آتش نشانی (خاموش کننده)
وزن کپسول های آتشنشانی متفاوت می باشد که از یک کیلوگرمی تا 12 کیلوگرمی را به صورت دستی پوشش می دهد. مدل های بزرگتر این محصول نیز تا وزن 50 کیلوگرم تولید می شود.
اما به دلیل قابل حمل نبودن، یا بر روی چرخ قرار می گیرند و یا به صورت ثابت در روی مکانی نصب می گردند که برای آنها دیگر از لفظ دستی استفاده نمی شود و به عنوان خاموش کننده های چرخ دار شناخته می شوند.
نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی
کپسول های اطفای حریق به صورت دستی عمل میکنند و برای استفاده از آنها اولین کار خارج کردن ضامن بالای آن میباشد. پس از خارج کردن ضامن، باید با یک دست اهرم را فشار داده و با دست دیگر، شلنگ کپسول را به طرف آتش بگیرید تا مواد خفه کننده، حریق را اطفا نمایند.
انواع مواد داخل کپسول آتش نشانی (خاموش کننده ها)
- آب WATER FIRE EXTINGUISHER
- مواد هالوژنه HALOGENATED
- پودر POWDER
- دی اکسید کربن Co2
- محتوای شیمیایی کفی
- مواد شیمیایی مرطوب
- گاز
- پودر و گاز
کپسول های آتش نشانی با مواد آبی
معمولا درظرفیت 9 لیتری تولید می شوند و بیشتر دارای آب خالص می باشند که در گروه A قرار می گیرند و عمدتا در مناطقی که دمای آنها زیر 4 درجه باشد، به علت یخ زدگی، استفاده نمی گردند.
البته میتوان با استفاده از ضد یخ های مخصوص که کارخانه، درون این کپسول ها قرار می دهد در مناطقی با دمای تا منفی 40 درجه از آنها استفاده نمود.
قدرت پرتاب این محصول بر اساس استاندارد های انگلستان 7 متر می باشد ولی بر طبق استاندارد های آمریکا باید 10 تا 12 متر باشد و مدت تخلیه ی آن به ترتیب بر طبق استاندارد های انگلیس و آمریکا 60 و 55 ثانیه میباشد. بدنه ی این نوع کپسول ها نیز مقاومتی برابر 40 اتمسفر یا 600 Psi را باید دارا باشد.
- کپسول آتش نشانی با مواد آب وگاز
این کپسول ها نیز به علت وجود آب، باید دارای ضد یخ مخصوص باشند. قدرت پرتاب این نوع کپسول برطبق استاندارد انگلیس برابر با 4 متر می باشد که هر 2 سال یک بار باید آزمایش شوند.
- کپسول آتش نشانی با مواد پودری
مجموعهای از پودرهای شیمیایی است که برای خاموش کردن حریق به کار می روند که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
پودرشیمیایی برای خاموش کردن غیر فلزات که در کلاس های A،B وC بکار می رود و پودر خشک نیز برای خاموش کردن فلزات که در کلاس D قرار می گیرند به کار میرود.
- کپسول آتشنشانی با مواد پودر و هوا
به دلیل وجود پودر در این محصول و تحت فشار بودن آن ممکن است در مدت طولانی پودر داخل آن کلوخه گردد. بنابراین هر چند وقت یک بار لازم است کپسول را سروته کنیم.
این نوع کپسولها از نیم کیلویی تا 14 کیلویی تولید می شوند که زمانی تخلیه آنها بین 8 تا 14 ثانیه میباشد. قدرت پرتاب این نوع کپسول ها 6 متر می باشد و هر ماه باید بازدید شوند.
- کپسول آتش نشانی پودر و گاز
این نوع کپسول به دو دسته ی مختلف کارتریج داخل وکارتریج بیرون تقسیم می شود.
کارتریج داخل: دارای گازCo2 می باشد و در یک سیلندر کوچک در زیر درپوش، در داخل سیلندر کپسول می باشد.
کارتریج بیرون: در این نوع محصول، گاز Co2 خارج از کپسول قرار می گیرد و به بدنه محصول وصل می شود که عملکرد آن هم ضربه ای و هم فلکه ای و هم اهرمی میباشد.
- کپسول آتشنشانی گازی Co2
این محصول دارای یک محفظه گاز Co2 ضد حریق می باشد که در دستگاه های ثابت اتوماتیک استفاده می شود. از جماه خواص گاز داخل این کپسول میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بدون بو
- غیر قابل اشتعال
- غیر سمی
- فاسد نشدنی
- نا رسانا
- وزن کم که میتواند
- کپسول آتشنشانی هالوژنه(B.C.F)
کپسول آتش نشانی هالوژنه به دلیل صدمه زدن به لایه ی اوزون غیر استاندارد و ممنوع اعلام شده است. در این کپسول از دو نوع گاز متان و اتان به عنوان یک مواد پایه استفاده شده است. وزن این کپسول 4 یا 5 برابر سنگین تر از هوا می باشد و مانع رسیدن اکسیژن به آتش می شود.
- کپسول آتشنشانی با مواد کف (فوم)
این محصول برای حریق های مایعی استفاده می شود. با پاشیدن کف این کپسول بر روی حریق، از تولید گاز های اشتعال زا جلوگیری میشود و با قطع اکسیژن آتش، حریق کنترل میشود.
مکانیزم کپسول های آتش نشانی (خاموش کننده ها)
کپسول ها به دو طریق مستقیم و واژگون عمل میکنند؛ کپسول های واژگون در زمان قدیم کاربرد بیشتری داشته که با سودا اسید یا فوم شیمیایی پر می شدند.
- کپسول مستقیم:
در این نوع دستگاه کپسول را به صورت مستقیم گرفته و نباید آنرا به صورت واژگون استفاده کنیم در صورت واژگون کردن دستگاه عامل فشار از نازل خارج می شود و همین عامل در نوع واژگون اگر به صورت مستقیم استفاده شود اتفاق می افتد.
- واژگون:
دراین نوع کپسول ها برای خارج شدن مادهی آن باید به صورت سروته(واژگون) گرفته شود و در غیراین صورت عمل نمی کند و فقط عامل فشار آن تخلیه می شود این نوع کپسول معمولا یک دستگیره تا شونده در ته سیلندر دارد.
پرتاب کپسولهای آتش نشانی
کپسول های خاموش کننده برای آنکه بتوانند فاصله ی ایمنی با حریق را حفظ کنند باید پرتاب خوبی داشته باشند. معمولا پرتاب یک کپسول استاندارد باید حداقل 2 متر و حداکثر 7 متر باشد.
درصد و زمان تخلیه
درصد تخلیه کپسولی که به صورت کامل شارژ می باشد متفاوت است؛ برای کپسول های پر شده با آب، کف، دی اکسید کربن و مواد هالوژنه در صورت شارژ بودن 95 درصد و مادههای پودری 85 درصد می باشد.
زمان تخلیهی مواد کپسول ها بسته به نوع مواد آن و وزن آن می باشد که زمانی بین 8 تا 60 ثانیه دارد.
چه زمان باید کپسول آتش نشانی خود را شارژ کنیم؟
زمانی که کپسول استفاده میشود باید بلافاصله آن را شارژ نمود تا در صورت وقوع دوباره حریق آمادگی لازم را داشته باشیم. بهتر است هر فصل کپسول ها چک شوند تا در صورت وجود مشکل فنی آنرا برطرف کنیم.
قیمت شارژ کپسول های خاموش کننده بسته به نوع و ابعاد آنها متفاوت می باشد که میتوانید در سایت هایپرفایر درخواست شارژ کپسول خود را ثبت کنید تا مشاوران هایپرفایر در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
کپسول های آتش نشانی باید به صورت سالانه شارژ و هر فصل چک شوند در صورتیکه کپسول های گاز Co2 را می توان هر 2 سال یک بار شارژ نمود. باید در نظر داشت که کپسول های آتشنشانی نیز مانند دیگر کالا ها دارای تاریخ انقضا می باشند.
بازرسی ماهانه
دستگاه هایی که دارای مانومتر می باشند باید به عقربه ی آنها توجه شود و در نوع پودری باید هر چند وقت یکبارسروته گردد که باعث جلوگیری از کلوخه شدن پودر گردد و همچنین در صورتی که وزن کپسولی 10 درصد کم شده باشد باید مجددا شارژ شود.
رنگ کپسول های خاموش کننده چه مفهومی دارد؟
کپسول ها در 5 رنگ مختلف عرضه می شوند که شامل رنگ قرمز، سبز، آبی، مشکی و خاکستری میباشند. در کپسول های با رنگ قرمز معمولا از آب و پودر استفاده می شود و کپسول هایی که رنگ کرم دارند دارای مواد فوم هستند و همچنین خاموش کننده هایی که به رنگ آبی هستند دارای مواد تمام پودری می باشند.
کپسول هایی که به رنگ سبز می باشند با مواد هالون یا هالون -کربن پر می شوند و درانتها کپسول هایی که به رنگ سیاه یا طوسی می باشند با استفاده از گاز دی اکسید کربن پر می شوند.
باید به این نکته توجه داشت همیشه نباید به رنگ کپسول ها اکتفا کنیم چراکه ممکن است فقط رنگ فلز آنها به آن رنگ باشد و باید همواره به برچسب روی آنها دقت کنیم.
کپسول آتشنشانی با مواد کف
این محصول برای حریق های مایعی استفاده می شود که در روی مواد در حال آتش ریخته می شود که باعث پوشاندن مواد آتش گرفته شده و از بلند شدن گاز های قابل اشتعال از روی مواد جلوگیری می کند و با پوشانده شدن مواد از ورود اکسیژن به آن جلوگیری می کند.
حروف های مبین هدف
- A: برای اطفای حریق های مربوط به جامدات معمولی
- B: برای اطفای حریق های مربوط به مایعات
- C: برای اطفای حریق های مربوط به الکتریسیته
- D: برای اطفای حریق های مربوط به فلزات واکنش دهنده
کلیه محصولات فروشگاه تجهیزات آتش نشانی هایپرفایر از تولید کنندگان بهترین کپسول آتش نشانی ارائه می شود. ما با استفاده از طرح های نوآورانه، مواد با دوام و با کیفیت بالا، محصولی با دوام در اختیار مشتریان خود قرار می دهیم.
برای تهیه و شارژ کپسول آتش نشانی خود می توانید از طریق مراجعه به فروشگاه اینترنی هایپرفایر به نشانی اینترنتی www.hyperfire.ir مراجعه نموده و ثبت سفارش نمایید، هر کجای ایران که باشید، ما محصول شما را در کمترین بازه زمانی به دست شما خواهیم رساند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
نظرتان را بگذارید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *
شما باید وارد شده برای ارسال نظر.