تفاوت کپسول آتش نشانی و محل نگهداری آنها
وقتی صحبت از تفاوت کسپول آتش نشانی و کاربرد آنها می شود، پنج نوع اصلی شامل کپسول های مواد شیمیایی مرطوب، کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید یا CO2، کپسول آتش نشانی پودر خشک، کپسول آتش نشانی فوم و غبار آب وجود دارد. به منظور رعایت مقررات فعلی، داشتن کپسول آتش نشانی مناسب، برای محل کار و یا سکونت شما بسیار مهم است.
انواع مختلف آتش که ناشی از سوخت های مختلف ایجاد می شود، در دسته های مختلفی طبقه بندی می شوند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. علاوه بر اینکه برای هر نوع آتش، باید از کپسول آتش نشانی مناسبی استفاده کنیم، باید به خطر آتش سوزی ناشی از کلاس های مختلف آتش نیز توجه کنیم. مهم است که اطمینان حاصل کنیم، اندازه و نوع مناسبی از کپسول آتش نشانی، برای رعایت مقررات ایمنی آتش نشانی در اختیار داریم.
اگرچه کپسول های آتش نشانی به پنج نوع اصلی طبقه بندی می شوند، اما کپسول های آتش نشانی پودر خشک و کپسول های آتش نشانی فوم و آب دارای نسخه های متفاوتی هستند که به این معنی است که در مجموع هشت نوع مختلف کپسول آتش نشانی برای انتخاب وجود دارد. هشت نوع مختلف کپسول آتش نشانی شامل پودر خشک تخصصی، پودر خشک استاندارد، فوم، غبار آب، مه آب، اسپری آب، مواد شیمیایی مرطوب و دی اکسید کربن (CO2) است.
توجه کنید که هیچ کپسول آتش نشانی واحدی وجود ندارد که بتوان از آن در همه کلاس های آتش سوزی استفاده کرد.
در اینجا خلاصه ای از انواع کپسول آتش نشانی و کاربرد آنها انواع کلاسهایی حریق و همچنین طرز کار و استفاده از سیلندرهای اطفاءحریق را مورد برسی قرار میدهیم .
کلاس های آتش
در این قسمت، لیست دقیقی از انواع آتش در هر طبقه وجود دارد. کلاس های آتش نشانی به شرح زیر است:
- کلاس A: آتش سوزی ناشی از مواد قابل احتراق از جمله کاغذ، پارچه، چوب و سایر مواد جامد قابل اشتعال.
- کلاس B: آتش سوزی ناشی از مایعات قابل اشتعال مانند رنگ، سقز یا بنزین و غیره.
- کلاس C: آتش سوزی ناشی از گازهای قابل اشتعال از جمله متان، بوتان یا هیدروژن و غیره.
- کلاس D: آتش سوزی ناشی از فلزات قابل احتراق از جمله پتاسیم، آلومینیوم یا منیزیم و غیره.
- کلاس F: آتش سوزی هایی است که در اثر روغن های پخت و پز و آشپزی، ایجاد می شود.
- کلاس E: آتش سوزی هایی که در اثر تجهیزات الکتریکی ایجاد می شود. در نظر داشته باشید که با حذف قطعه الکتریکی، کلاس آتش تغییر می کند.
انواع کپسول های آتش نشانی
1- کپسول های آتش نشانی فوم
رایج ترین نوع کپسول های آتش نشانی، کپسول های فوم هستند که برای آتش سوزی کلاس B استفاده می شوند. با این حال، مبتنی بر پایه آب هستند، به این معنی که از آنها می توانند برای آتش سوزی های کلاس A نیز استفاده کرد. رنگ برچسب این نوع کپسول ها، کرم است. ازطرفی، ممکن است برای آتش سوزی ناشی از مواد آلی مختلف از جمله چوب، زغال سنگ، منسوجات، پارچه، مقوا و کاغذ و همچنین مایعات قابل اشتعال از جمله بنزین و رنگ نیز استفاده شوند. این کپسول های آتش نشانی را نباید برای آتش سوزی های ناشی از فلزات قابل اشتعال، آتش سوزی آشپزخانه و آتش سوزی هایی که شامل تجهیزات الکتریکی است استفاده کرد.
طرز کار و استفاده کپسول های آتش نشانی فوم:
این کپسول ها با ایجاد یک اثر خنک کننده بر روی سوختی که عامل ایجاد آتش است، کار می کنند. هنگامی که آن را روی آتش سوزان می ریزید، با ایجاد مانعی بین سوخت و شعله، به کمک عامل کف کننده، باعث خاموش شدن آتش می شود.
کپسول های فوم، برای مشاغل و محل هایی که از مواد آلی مختلف ساخته شده است یا در ساختمان هایی که احتمال یافتن چنین مواد آلی وجود دارد، از جمله انبارها، املاک مسکونی، بیمارستان ها، مدارس، ادارات و ساختمان هایی که مایعات قابل اشتعال را ذخیره می کنند، مورد نیاز است. به زبان ساده، اکثر ساختمان ها به وجود فوم یا کپسول آب نیاز دارند.
محل نگهداری:
این نوع خاموش کننده باید در کنار خروجی ها و در طبقاتی قرار گیرد که به عنوان خطر آتش سوزی برای کلاس A یا کلاس B شناخته شده است.
2- کپسول های آتش نشانی آب و گاز
کپسول های آب، بیشتر برای آتش سوزی کلاس A استفاده می شوند. در اکثر اماکن، داشتن فوم یا کپسول آب ضروری است. از جمله ویژگی این نوع کپسول ها، یک برچسب قرمز روشن است.
این نوع خاموش کننده برای آتش سوزی ناشی از مواد آلی مختلف از جمله پارچه، منسوجات، زغال سنگ، چوب، مقوا و کاغذ و غیره استفاده می شود. نباید از آن برای آتش سوزی آشپزخانه، آتش سوزی ناشی از گاز و مایعات قابل اشتعال و همچنین آتش سوزی هایی که شامل تجهیزات الکتریکی است استفاده شود.
طرز کار و استفاده کپسول های آتش نشانی آب:
تا آنجا که به امور داخلی مربوط می شود، کپسول های آب، با داشتن یک اثر خنک کننده بر روی مایع کار می کند که باعث می شود سوخت در حال سوختن با سرعت کمتری بسوزد تا شعله ها کاملاً خاموش شوند.
نوع مشاغل یا محل هایی که به این خاموش کننده ها نیاز است، شامل ساختمان های ساخته شده از چوب یا مواد آلی یا محل های تجاری حاوی انواع خاصی از مواد آلی مانند بیمارستان ها، مدارس، دفاتر، انبارها و املاک مسکونی می باشد. اکثر ساختمان ها به فوم یا خاموش کننده آب نیاز دارند.
محل نگهداری:
این کپسول ها، باید در کنار خروجی ساختمان و در طبقاتی قرار گیرند که دارای خطر آتش سوزی کلاس A هستند. در ادامه به بررسی کپسول های اسپری آب و مه آب می پردازیم.
3- خاموش کننده های پودر خشک
خاموش کننده های پودر خشک استاندارد، به عنوان خاموش کننده های ABC نیز شناخته می شوند. زیرا می توانند برای آتش سوزی کلاس A، کلاس B و کلاس C نیز استفاده شوند. با این حال، این ها نباید در فضاهای بسته استفاده شوند، زیرا پودر خشک موجود در کپسول، به راحتی قابل استنشاق است. همچنین، پس از پایان آتش، تمیز کردن بقایای باقی مانده در اثر خاموش کردن آتش، کار آسانی نیست. ازطرفی، همچنین می توانند برای آتش سوزی های مربوط به تجهیزات الکتریکی نیز استفاده شوند. کپسول های پودر خشک مخصوصی نیز وجود دارد که معمولاً برای آتش سوزی ناشی از فلزات قابل اشتعال استفاده می شود. رنگ برچسب این نوع کپسول ها، آبی است.
این نوع کپسول آتش نشانی، ممکن است برای آتش سوزی های ناشی از مواد آلی مختلف از جمله چوب، زغال سنگ، منسوجات، پارچه، مقوا و کاغذ استفاده شود. همچنین ممکن است برای آتش سوزی های ناشی از مایعات قابل اشتعال از جمله بنزین و رنگ و همچنین گازهای قابل اشتعال از جمله استیلن و گاز مایع نفتی استفاده شود. هر گونه آتش سوزی که شامل تجهیزات الکتریکی تا 1000 ولت باشد، نیز می تواند با کمک این کپسول آتش نشانی مقابله شود.
همانطور که در بالا ذکر شد، کپسول های پودر خشک مخصوصی وجود دارد، اما این کپسول ها، معمولاً فقط برای فلزات قابل اشتعال مانند منیزیم و تیتانیوم استفاده می شوند.
از این نوع کپسول آتش نشانی، نباید برای آتش سوزی هایی که تجهیزات الکتریکی بیش از 1000 ولت را درگیر می کند و آتش سوزی هایی که شامل روغن پخت و پز می شود، استفاده شود.
محل نگهداری:
محوطه های جلوی گاراژها، مشاغل جوشکاری و برش شعله و ساختمان هایی با اتاق های دیگ بخار بزرگ، نمونه هایی از محل هایی هستند که از گازهای قابل اشتعال برای فرآیندهای شیمیایی استفاده می کنند که در آن این نوع کپسول آتش نشانی مورد نیاز است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کپسول های پودر و گاز و طریقه نگهداری از آن ها، می توانید به مقاله “معرفی کپسول های آتش نشانی پودر و گاز“ در وبلاگ هایپرفایر مراجعه کنید.
4- خاموش کننده های شیمیایی مرطوب
کپسول های شیمیایی مرطوب، برای استفاده در آتش های کلاس F، شامل روغن ها و چربی های پخت و پز طراحی شده اند. آنها همچنین می توانند در آتش سوزی های کلاس A استفاده شوند. اگرچه استفاده از فوم یا کپسول آب، برای این نوع خطر آتش سوزی معمول تر است.
برای آتش سوزی هایی که شامل روغن ها و چربی های پخت و پز (آتش کلاس F) می شود، می توان از کپسول های شیمیایی مرطوب استفاده کرد. کپسول آتش نشانی شیمیایی مرطوب را می توان برای آتش کلاس A نیز استفاده کرد، اما استفاده از کپسول های فوم یا آب برای این نوع آتش، رایج تر است.
کپسول های شیمیایی مرطوب با ایجاد مانعی بین سوخت و منبع اکسیژن، آتش را خفه می کنند. رنگ برچسب این نوع خاموش کننده ها زرد است.
کپسول های شیمیایی مرطوب، همچنین می توانند برای آتش سوزی های ناشی از مواد آلی مختلف از جمله چوب، زغال سنگ، منسوجات، پارچه ها، مقوا و کاغذ استفاده شوند.
محل نگهداری:
این نوع کپسول آتش نشانی باید در نزدیکی منبع خطر آتش سوزی در آشپزخانه ها و غذاخوری های تجاری قرار گیرد.
5- کپسول های دی اکسید کربن (CO2)
کپسول های CO2 یا کربن دی اکسید، عمدتاً برای آتش سوزی الکتریکی استفاده می شوند و معمولاً نوع اصلی کپسول آتش نشانی ارائه شده در اتاق های سرور رایانه ها هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اقدامات ایمنی اتاق سرور، می توانید به مقاله “اقدامات ایمنی و اطفاء حریق برای اتاق سرور (۱)“ در وبلاگ هایپرفایر مراجعه کنید.
آنها همچنین آتش های کلاس B را نیز خاموش می کنند. کپسول های CO2، با جابجایی اکسیژن مورد نیاز آتش سوزی، آتش را خفه می کنند. این نوع کپسول ها، دارای برچسب مشکی رنگ می باشد.
محل نگهداری:
کپسول های CO2 را باید در نزدیکی منبع خطر آتشسوزی یا نزدیک خروجیهای آتشسوزی مانند دفاتر، آشپزخانهها، اتاقهای سرور و محلهایی با وسایل و تجهیزات الکتریکی نگهداری کرد. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کپسول های دی اکسید کربن (CO2) و طریقه نگهداری آن ها، می توانید به مقاله “هر آنچه که باید در مورد کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن (CO2) بدانید“ در وبلاگ هایپرفایر مراجعه کنید.
تفاوت کسپول آتش نشانی اسپری آب با سایر کپسول ها چیست؟
این نوع کپسول به جای نازل جت، مجهز به یک نازل اسپری است که به این معنی است که آب می تواند سطح بسیار بیشتری را به سرعت پوشش دهند تا آتش را سریعتر خاموش کنند.
تفاوت کپسول آتش نشانی مه آب چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست، این نوع کپسول ها، مجهز به نوع متفاوتی از نازل هستند که وظیفه رهاسازی ذرات بسیار کوچک و میکروسکوپی آب را بر عهده دارند. این نازل کپسول، ذرات ریز را آزاد می کند که آتش را خفه می کند و همچنین با ایجاد دیواره ای از مه که به کاهش گرما کمک می کند، فرد استفاده کننده از کپسول را ایمن نگه می دارد.
خدمات ما
هم اکنون که با تفاوت کپسول آتش نشانی و کاربرد آنها و همچنین ضرورت وجود آن در لحظات حساس آشنا شدید، احتمالا قصد خرید کپسول آتش نشانی و یا شارژ کپسول های قبلی خود را دارید. در صورت تمایل به خرید و شارژ کپسول آتش نشانی خود می توانید با مراجعه به صفحه ” خرید کپسول آتش نشانی ” و یا ” شارژ آنلاین کپسول آتش نشانی ” فروشگاه هایپرفایر و تنها با چند کلیک، کپسول مورد نظر خود را خریداری نموده.
در صورت نیاز به شارژ کپسول خود، صفر تا صد روند شارژ کپسول خود را به متخصصین هایپرفایر بسپارید. همچنین در صورت تمایل به آشنایی با خدمات شارژ کپسول آتش نشانی فروشگاه هایپرفایر، پیشنهاد می کنیم تا مقاله با عنوان ” معرفی خدمات شارژ آنلاین کپسول آتش نشانی ” را مطالعه فرمایید و در نهایت، در صورت عدم رسیدن به پاسخ سوال هایتان از طریق صفحات معرفی شده، قادر خواهید بود تا با برقراری ارتباط با کارشناسان هایپرفایر از طریق پل های ارتباطی زیر، در ساعات کاری تماس حاصل فرمایید.
منبع:
https://fire-risk-assessment-network.com/blog/types-fire-extinguisher/
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
نظرتان را بگذارید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *
شما باید وارد شده برای ارسال نظر.